Kalça Çıkığı

Doğuştan gelen bir durumdur ve kalça ekleminin yerinden çıkmasıyla ortaya çıkar. Kalça çıkığı, genellikle bebeklikte görülür ve erken tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda sorunlara yol açabilir. Tedavi genellikle fiziksel tedavi, alçılama veya cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile düzeltilebilir.

Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Kalça ÇıkığıKalça çıkığı olan bebeklerde, bacakların cilt kıvrımları simetrik olmayabilir. Bebeğin bacakları arasında uzunluk farkı olabilir. Bebeklerin kalçaları düzgün oturmadığında ayaklar dışa dönük olabilir. Bebeklerde ağlama, hareket ederken rahatsızlık belirtisi olabilir. Kalça ekleminde ağrı ve hassasiyet görülebilir, özellikle hareket sırasında. Yürüme sırasında bacakların dışa dönmesi bu duruma işaret edebilir.

Bu durumu yaşayan kişilerde yürüme bozukluğu ve topallama görülebilir. Kalça bölgesinde kas zayıflığı, denge sorunlarına neden olabilir. Kalça ekleminde hareket sınırlaması yaşanabilir, bükme ve döndürme sırasında zorluk yaşanabilir. Kalça çıkığı, tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda kalıcı hasarlara ve eklem sorunlarına yol açabilir. Bu belirtilerden herhangi biri gözlemlendiğinde bir uzmana danışılması önemlidir.

Kalça Çıkığı Neden Olur?

Genetik olarak ailesel yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür. Eğer ailenizde bu durumun hikayesi varsa, risk artabilir. Bebeğin anne karnındaki pozisyonu, kalça ekleminin gelişimini etkileyebilir. Annenin gebelik sırasında bazı hormonların etkisi altında olması, yol açar. Hamilelik sırasında salgılanan hormonlar, bebeğin kalça bağlarını gevşetebilir ve kalça çıkığı yaşanmasına neden olabilir. Bebeklerin dizleri açık ve kalça çekilmiş pozisyonda uzun süre kalması, eklemde dengesizliklere yol açar. Bu durum, erken teşhis ve tedavi ile önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Çocukluk döneminde fark edilirse, özel cihazlar kullanılarak tedavi edilir.

Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalça ÇıkığıBebeğin doğumdan hemen sonra muayenesi yapılır. Erken teşhis, tedavinin başarı şansını artırır. Pavlik bandajı veya alçı tedavisi, genellikle ilk 6 aylık dönemde kullanılır. Pavlik bandajı, bebeğin kalça eklemini doğru pozisyonda tutar. Eğer Pavlik bandajı veya alçı yeterli olmazsa, daha ileri yaşlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu genellikle kalça eklemine yönelik ameliyatları içerir. Çıkığın düzeltilmesi için sedasyon veya anestezi altında kalça ekleminin yerine oturtulması gerekir.

Hafif çıkıklarda alçı veya bandaj kullanılabilir. Şiddetli travma sonucunda çıkıklar kırıklarla birlikte oluyorsa cerrahi işlem gerekir. Yaşlı bireylerde genellikle kalça kırıkları ile birlikte olduğundan, tedavi cerrahidir. Kalça protezi ameliyatı veya kırık tedavisi yapılır. Ameliyat sonrası hareketlilik ve fonksiyonun geri kazanılmasında fizyoterapi önemli rol oynar. Kalça çıkığı tedavi süreci, erken teşhis ve uygun müdahalelerle daha etkili olabilir. Bu nedenle bir ortopedi uzmanına başvurmak önemlidir.

maksimumweb.com

leave a comment

telefon
whatsapp